15.1.2013

Hassun hauskat Tupla-Doublefun-sukat


Valitettavasti tästä muodostuu pitkä kirjoitus, koska tätä hauskuutta ei voida lyhyesti kertoa.


Sanoin ei voi kuvata sitä miten hassun hauskaa minulla sekä ymmärtääkseni myös mallin suunnittelijalla, Leena Siikaniemellä, oli näitä sukkia neuloessani. Tuossa viime vuoden marras-joulukuun vaihteessa sain ajatuksen tehdä vanhimmalle lapsenlapsellemme joululahjaksi sukat. Malliksi valikoitui loppukesästä postilaatikkooni kolahtaneesta Think Outside the SOX kirjan uunituoreesta 2. painoksesta Doublefun malli. Kirja on tuotettu vuonna 2009 Knitter's Magazinen järjestämän sukanmallikilpailun 296:n kilpailuun lähetetyn mallin,  raadin parhaiksi valitsemien 60: mallin ohjeista. Ainoana eurooppalaisena ja suomalaisena mallinna kirjaan hyväksyttiin hänen kolme malliaan! 

Doublefun-mallilla voidaan neuloa eri tekniikoita käyttäen toisistaan poikkeavia versioita. Valitsin lyhyempivarsisen mallin, mutta sukan suuhun halusin polvisukkaversion suun (ei pampuloita). Malli on neulottu   paljon paksumpaa lankaa käyttäen kuin käyttämäni Brown Sheep, Cotton Fine lanka, koska sukkien saaja on jo aiemmissa hänelle neulomissani sukissa hyväksynyt tuon langan - se ei pistele eikä kutita ihoa (80% puuvillaa, 20% merinovillaa).

Ensimmäinen ongelmani tuli heti luonnissa ja tuplasuun yhdistelyssä. Niin paljon kun olen vuosikymmenten saatossa neulonutkin niin Tubular Cast on ei ole koskaan ennen neulomissani malleissa kohdalleni osunut. Vajaaseen englanninkielen taitonni ja kiireeseen perustuen - olihan sukkien valmistuttava Jouluksi -  etenin puolihuolimattomasti ohjetta lukien ja omaa ajatusmalliani noudattaen kantapäähän asti. Ohjeen kantapään - siis melko tavallinen kiilakantapää - mallia en sitten ymmärtänyt lainkaan. Neuloin ja purin useampaankin otteeseen. Etsin Ravelrystä Think Outside the sox foorumin teksteistä apua - eipä löytynyt joten otin yhteyttä Leenaan Ravelryn viestinnän kautta:

            ".... en ymmärrä kirjan sivulla 121 olevaa ohjetta Short row heel:istä: Tehdäänkö kantapää todella siten, että ensin tehdään wrappikerrokset edestakaisin sukan toiselle puolelle, sitten kerros ympäri purkamalla wrapit ja aloitetaan takaa keskeltä tekemään wrapit sukan vastapuolelle (takaperin, sisäpuoli aloituspuolena!?) wrappi kerrallaan purkaen ja uusi edellisen wrapin yli tehden ja purkaen??????? Eikö kantapään keskelle jää aukkoa kun ei voi mitenkään kiertää niitä lankoja? Vai onko kuitenkin tarkoituksena tehdä wrapit sukan molemmille sivustoille - kuten tavallisessa kiilakantapäässä - samanaikaisesi edestakaisneuleena?"

Leena vastasikin välittömästi ja ensin selvitettiin mitä painosta kirjasta käytin, koska kuulemma kirjan ensi painoksessa oli kovasti virheitä. No minulla oli se uusi tänä vuonna imestynyt painos. Sitten sain ohjetta:

             " Enpä paljasta sinulle kaikkea, jätän ilon oivaltamisesta itsellesi. Ihan hymyilyttää tuo ennenkin vastaan tullut kysymys: “sittenkö neulotaan pyöreänä. miten tätä voidaan neuloa pyöreänä. jne?”
Koko nilkkasukka neulotaan alusta loppuun kahdella suoralla puikolla. itse käytän sukkapuikkoja. Joku on neulonut pyöröpuikolla, mutta itse pidän siitä tukevuudesta minkä suora puikko antaa varsinkin kantapäätä neulottaessa."

Höh! Kahdella suoralla puikolla. Miten sukka nyt ylipäätään voidaan neuloa suorilla puikoilla? "Joku on neulonut pyöröpuikoilla", sanoo Leena. No niinhän minäkin teen ajattelin ja jatkoin omalla ajatusmallillani. Kiirehdin jotta saisin Jouluksi postitettua nämä sukat.

Hehkuttelin sitten näyttävästi kun olin muka hoksannut miten se kantapää pitää neuloa, mutta kun sain sen valmiiksi piti minun tunnustaa ettei se ollutkaan oikein:

               "Ei se “oivallukseni” ollut kuitenkaan oikein!!!! Anteeksi sekoiluni, ei minusta taida olla tämän kantapään tekijäksi - ohje ei vaan nyt mene nuppiini. Ne kiilaviivat ovat ihan hassusti eri kohdissa, mutta kantapää kuitenkin muotoutui ihan hyvän näköiseksi! Purkuun meni. Kiitos kuitenkin vaivannäöstäsi! 
Ajattelin itsekseni että se siitä, mutta melko nopesti tuli vastaus:
            "Ajattelin, jos sinun olisi mahdollista ottaa kuva kantapäästä, olisin mahdollisesti nähnyt siitä mitä mahdollisesti olet tehnyt. Jotakinhan siinä oli oikein, jos näytti hyvältä!
Kyllä sinusta on sen kantapään tekijäksi, se on ihan selvä! Et sinä sekoile, todellakaan, sinä opettelet! Kai muistat että pyöräilemään opetellessakin kaaduttiin muutaman kerran ennenkuin opittiin pysymään pystyssä: emmeköhän molemmat ole opetelleet sen taidon aikuisten pyörillä; D. Jokin pieni “klik” vaan tarvitaan."
Kiitin kannustamisesta ja lähetin kuvat ja jäin sitä "klikkiä" miettimään.





Leena vastasi:
Voi Lilli, minkä teit! Hieno sukka! Sitten kun pyöröpuikko on pois, muodon näkee parhaiten.
Kaikki doublefuneja neuloneet ihmiset ovat ihan superspesiaalineulojia: taas kerran todistettu.
Laitoin tuossa ruokaa ja tiskikonehommia. Välissä kävin lukemassa viestisi, ja minulla oli hauskaa: mitä, missä, miten???Jess!Nuoria tyttöjähän me olemme. Nyt epäröin, kerronko sinulle yhden asian vai en, vai haluatko jatkaa samaan malliin ja kulkea oivallusten polulla!?
Ei, ei mitään dramaattista, mutta isoa kuitenkin!


Vastasin:  Kylläpä on hauskaa!!!! Olen nauranut ihan katketakseni täällä yksikseni......Minä tulostin Ullan ohjeen tiimalasikantapäästä. Sen osaan ja olen joskus tehnytkin. Nyt yritän sitä soveltaa tuohon kirjan ohjeeseen. ..........Nyt yritän seuraavaksi selvittää Missä kohtaa se “row” oikein alkaa ja päättyy kun sitä Next row, Next row, Next row:ta on loputtomiin.

Sitten molemmat saimme viestin jälkikasvultamme, jotka olivat tulossa Itsenäisyyspäiväksi ja meille tuli kiire siistiä käsityöt lankoineen sivuun vierailujen ajaksi.

Vielä Leena hehkutti: Nythän minulla on vielä hauskempaa tuon viestisi jälkeen,NAM!
Minähän voin huomenna selittää yöpyjille, että mä juutuin läppärin ääreen, kun Lilli järjesti niin uskomattoman draaman ;D
Meillä sanotaan: “ainahan sitä jotakin uutta oppii kun kotoa pois lähtee!” Enkä mä ole edes ulkona tänään käynyt!
Jännitys (täälläkin) tiivistyy, jos sinulla on sukka samaa rowta: silloinhan saat kaikki lankasi neulotuksi kun sukka vaan jatkuu ja jatkuu…
Voi, miten jännää! Doublefun on todellinen AB-C-tehtävä, mutta se C on ohjeita käyttäville se hauskanpidon aihe.. Isoa, isoa jännitystä ja iloa tähän iltaan.


Sitten "sovelsin" Ullan ohjetta  ja viestitin seuraavana aamuna:
Aamulla kun heräsin hoksasin, että kirjan ohjeessahan on vain sukan puolikkaan ohje!? Uskomaton juttu. Olen niin orientoitunut lukemaan ohjeita niin kuin ne on kirjoitettu etten osannut laajentaa näkemystäni.........En ole varma olenko vieläkään hoksannut ohjetta täydellisesti, mutta tässä "saalista":




Kiitos kun et antanut minulle vastausta suoraan, kuten sanoit - ilon tunne on sanoin kuvaamaton kun sain asian itsekseni päätökseen 
Kiitos kaikesta avusta, vinkeistä, linkeistä ja vaivannäöstä!
Oli mukava tutustua - voihan olla niin että tapaammekin joskus näissä neulontamerkeissä tai vaikkapa vaan meilaten . . . . .

Mukavaa Joulun odotusta ja JouluRauhaa

Olin jokseenkin varma, mutta kuitenkin hieman epäröiden, että tässä se oli se Doublefun juttu kokonaaisuudessaan!
Johdattelussaan Leena on erittäin taitava ja hienovarainen. Välillä hän kertoilee pitkiä juttuja kouluajoistaan, malliensa tiimoilta, tuon ohjekirjan synnystä tai vaikkapa vaan ihan jokapäiväisitä asioista.

Vaan eipä ollut hauska vielä lopussa kun Leenalta tuli tämä viesti:  Heippppppa!
Kyllä minulla on sinulle paljon ja tärkeää asiaa.... onpa minulla ollut hauskaa.... et arvaakaan! Joudun pitämään sinua jännityksessä ehkä huomiseen. “Vieraani” tulivat jokunen tunti sitten. Koko päivän olen siivonnut ja tehnyt tilaa. Onhan siinä muutama kudin, lanka ja muutakin tullut vastaan!
Vautsi, sukkasi on upea, varmaan hehkut uuden keksimisestä ja oppimisesta. Ei lainkaan näytä ensimmäiseltä sukalta – ai niin sinähän vähän fuskasit ja purkasit – no ei se mitään, jos joku on saamassa nuo lahjaksi! Minä ainakin käyn jälkikäyntiä kauan jonkin uuden idean saamisen jälkeen, ettei usein uni meinaa tulla. Minkä kokoista pyöröä käytit?

Terkuin Leena
ps. kiitos ainutlaatuisen hauskoista ja mielenkiintoisista päivistä
ps.2. saanko käyttää doublehuumoria tulevassa viestissäni, en oikeastaan voi olla sitä käyttämättä...
Olin hieman hämmentynyt noista hymiöistä kun vastasin seuraavana aamuna tuohon viestiin mm. kehuen hänen mallinsa hienoa ja istuvaa kantapäätä. Sitten olikin hiljaista viestirintamalla vierailujen ajan.

Kunnes Leena taas palasi asiaan 8.päivän aamuna: Joko on selvinnyt milloin rowt lopetetaan/loppuvat? Kummallista, että laittavat sukanpuolikkaan ohjeen kirjaan: jo on aikoihin eletty!En ole pystynyt kirjoittelemaan vielä: on niin tarkkaan harkittava mitä sanoo ;D
Jos sinulla nyt on kuvausapulaisia, olisi kiva saada sukka kuvaan, miten se istuu! No, istuuhan se, sen näkee sukan muodosta. Doublefun on kuin toinen iho! ................


9. päivä sain häneltä uuden pyynnön sukkakuvista,  kun ihmettelin eikö hän ole niitä  saanutkaan : 
Olen toki saanut ja sukka on hieno, ihan upea: kuvaamisella tarkoitin että sukka tosiaan on jalassa.

Pojan perheen kotiuduttua lähetin hänelle jalassa ottamani kuvat:



Hän vastasi illansuussa ja kiitti saamistaan kuvista ja jaaritteli sieltä sun täältä (oli kiva lukea) ja sitten ........Kivaa matkaa toisen sukan kanssa! 


Myöhemmin illalla sain viestin:
re: Sukkakuvia
Nyt on aika paljastaa se ISO asia! Olet neulonut ja luonut ihan uuden version Doublefun-sukasta, se on totista totta.
 ... selitystä tuplasukan historiasta ym:sta........
ja sitten: ......
Nyt se Toinen ISO ASIA. Nyt on käynyt niin, että eräs Lilli, joka on neulonut tuplana jo 90-luvulla (mutta ei ole kertonut miksi jo silloin, ;D) on hurmiossa hypännyt Sox-kirjansa ohjesivulla 121 muutaman rivin tai sanan ohi ja lähtenyt omille teilleen: sukka ei ole kaksinkertainen ;D;D. Se vain neulotaan doubleknittinginä!Älä putoa tuolilta, se on ihan totta. Opetathan minulle sinun versiosi! Kyllä jo etsin langat ja alan neuloa sitä….
Nyt Lilli on hyvä ja ottaa SOX-kirjan kauniiseen käteen ja alkaa neuloa ohjeen mukaan ;D Neulo toki se kaveri ensimmäiselle!  ...........Taitaa olla, että kaikki DF-sukkia neuloneet ovat ottaneet yhteyttä, paitsi Villiputti. Yhteydenotot joka tapauksessa ovat olleet tosi hauskoja, miten neulot ohjeilla, jotka ovat kuin kasa legoja, joka on heitetty ilmaan: rakenna itse, jos osaat!........
Saa nyt nähdä mitä bloggaat. XRX: n toiminta on kyllä ollut tosi ala-arvoista, en kehtaa kaikkea  julkaistakaan…
Täältä hauskan ääreltä, terveisin
Leena

Ja minähän olin ihan ällikällä lyöty!!!!!Minähän olin neulonut mielestäni mahtavan hienot kaksipuoliset sukat - siis sukat joita voitiin pitää myös nurin päin, joka sekin näytti oikealta sileältä neuleelta ja joissa oli aivan mahtavan hieno ja istuva kiilakantapää!
Tuon jälkeen sain häneltä vielä samana päivänä muutaman asiasta vihjailevan viestin, kunnes 11. päivä hän alkoi lähetellä kuvia Loop-cast-on:nista.

Käytiin keskusteluja tupla/onteloneulekirjallisuudesta  ja yleisesti vain neulonnasta ja muista arkipäivän asioista.

Seuraavana päivänä  hän kirjoitti: .Sukasta: otin pari lankaa ja neuloin pienen nilkkasukan alun, toki pienemmällä silmukkamäärällä. Siis koko sukka neulotaan litteänä, ei pyöreänä: silloin alkaa aina uusi ROW. Ensimmäinen silmukka käännöksen jälkeen eli uuden Rown alussa neulotaan aina oikein ja lanka kulkee sormille takapinnan langan alta. Laitoin nuolen osoittamaan silmukan lisäyspaikkaa, senhän toki olet jo tehnytkin.

13.12.2012 Leena kirjoitti otsikolla: Nilkkasukka kahdella suoralla puikolla, jossa hän kuvin selittää Tubular-cast-on:in. Minä vastasin :
Vau mikä oivallus! Siis ymmärränkö oiken - neulot yhtä sukkaa suorilla puikoilla! En ole ennen vastaavaan törmännyt. Huikea idea kertakaikkiaan. Ei olisi mieleeni edes juolahtanut neuloa sukkaa noin. Onko tämä idea syntynyt nyt vai onko jo kauemmin muhinut? Kun saan nuo lahjasukat valmiiksi niin varmasti kokeilen tuota ideaasi.

Leena vastasi välittömästi:
Lilli-ystäväiseni!
Kyllä tämä on se alkuperäinen idea, jonka sain kauan sitten ja kerron siitä täällä:
http://www.ravelry.com/designers/leena-siikaniemi
Et varmaan ole ainoa, jonka ajatus ei tahdo taipua tuohon ideaan, vaikka siitä mainitsin: neulon sukan kahdella sukkapuikolla!


Uskokaa tai älkää minä vielä vastasin : Siitä voit olla huoletta että minulle uskomasi tiedot pysyvät tämän seinän sisällä kunnes virallisesti julkaiset ne. Siinä sen näkee. Hämäläinen mikä hämäläinen. Näin kauan kesti ideasi tajuaminen.

Leena kirjoittaa samalla kellon lyömällä:  Nyt kyllä luulen, että Harmaatukkaisten höperöitten keskinäiseen kannustamisen kerhoon löytyy toinenkin jäsen: olemme me niin samalla tavalla flown wirrassa kulkevia ja ideoita synnyttäviä ja konhottavia! Oi, että tämä Ravelry ja netti ovat loistavia kavereita! Olemme muuten aika yhtä vanhoja ravelryläisiä!
Makaroonilaatikko odottaa uunissa, onpa nälkäkin!.........Muuten nilkkasukassa kaikki lisäykset ja kavennukset saa tehdä samalla puolella sukkaa. Kustantaja näköjään halusi kulkea mallisukan mukaan, vaikka siinä ei ole mitään järkeä. Tajuat asian ja jo sitä ihmettelitkin.
Olipa hyvää laatikkoa, vaikka olikin vähän lientä pohjalla.
Joulu lähestyy päivä päivältä, jatketaan odotusta!


Tämän jälkeen alkaa Leena kysellä että millainen sen ohjeen pitäisi olla!: 
          "Kerropa vaikka piirroksin, mihin asettaisit A:n ja B:n ja miten niitä selitettäisiin ;))...L.illi kääntää jonkin muun sivun ja nappaa sieltä jonkin idean sukan ulkonäköä maustamaan! Mielenkiintoista odottaa.

Ja Lillihän kertoili! Jaarittelu tulevasta ohjeesta jatkui ja jatkui. ...
Minä: Instep-osuudessa (sivu 121) Increase row 1 With (socks) B facing, work 2 pairs, M1a, M1b, work to end ( mihin loppuun?). J.n.e......

Leena :NO; SEN SINUA KIUSANNEEN ROWN! Ymmärrät sen sitten paremmin kun neulot litteänä, ei pyöreänä! ........

Minä: Tuota sukan kantapääosuuden ohjetta jään vielä pähkäilemään . . . . . . . 

LeenaKunhan alat neuloa littinä, et lakkaa ihmettelemästä sen helppoutta ja sujuvuutta ja nautinnollisuutta. En kuitenkaan lupaa näitä juttuja ensimmäiseen littiin sukkaan. Vastahan aloit oppia pyörällä ajamisen, et ole vielä valmis taistelemaan Formula-radalla.

MinäVaikka tuo käyttämäni lanka onkin vaikeasti neulottavaa on lopputulos tunnultaan aivan mahtava. Tuo sukka on minunkin jalkaani istuva. Mallisi jotenkin muotoutuu hienosti jalkaan kuin jalkaan. Suurkiitos opeistasi sinulle ystäväiseni!

Leena: No, kiva, sellaisiksi ne on tarkoitettukin. Kun sinulla nyt on tuplatuplasukka, ovatko kaikki  kerrokset erillään (irti toisistaan) short-row-viivan kohdalla? t. leenanen

Minä: 15.12.2012 
Kiitos virkistävästä viestistäsi. Nyt Lilli on ihan ulalla?! Jäin ihan tyhjän päälle! ...... Tuplalittinäkö? Eihän se voi olla mahdollista.
Wrapit on kyllä irti toisistaan. Sain juuri toisen postauksesi . täydellisen ohjeistuksen, mutta edelleen olen ymmällä - mitä mahtaa tapahtua seuraavaksi? Mitä minun pitäisi tehdä? Lankoja kyllä löytyy mistä tehdä. Eikö ole hassua! Alkaa jouluviikko ja tässä kaks vanhaa rouvaa vaan paasaa sukanohjeesta ja langoista! Rentouttavaa

Leena:  
Meillä kulkee kaksi rakennustyötä päällekkäin. Sinä rakennat kylätietä já samalla pikatietä. Minä yritän pysyä kyydissä ja selittää. Ja joulu on joka päivä lähempänä……
Se minkä luulen sinua sekoittavan, on se pyöreänä neulominen.
Juon välillä kahvin ja lähetän muutaman selventävän kuvan, eiköhän se siitä...........
Kun olet neulonut pyöreänä, kaksinkertaisena (ulko-ja sisäpuolella oikeita silmukoita) noin 10 kerrosta tai kuinka korkean suusta haluat, siirry sivulle 123 vasemmalle ylhäälle: JOINING inner cuff to outer cuff.
Ei se varmaan tunnu helpolta, mutta siellä sitä litiksi muuttamista aletaan tehdä. Tarkkana pitää olla, mutta kunhan lähetän muutaman kuvan, aukeaa helpommin..

Minä: Ahaa! Nyt meni perille, luulisin? Minähä en ole tuota stokingien ohjetta lukenut muuta kuin Cuff:in osuuden ( ja senkin aloituksen väärin, hölmö mikä hölmö!)."Siirry sivulle 123" = no minähän siirryin. Oi voi minkä työn olet minun hölmöyteni vuoksi nähnyt! Kun väänsit minulle mallin kuvineen siitä tasoneulonnasta sanoin Wau!, koska luulin sen olevan uusi ideasi?!? Wau sanon edelleenkin vaikka se on kirjoihin kirjoitettu. Ihan selkeä ohje, jota en ollut lukenut lainkaan. Nyt ymmärrän ne A:t ja B:tkin paremmin. Häpeän kauheasti tuottamastani vaivasta. Mutta Hämeestä kun olen . . . . . Ovatko nuo nilkkuritkin yksinkertaiset?
Nyt en uskalla yhtään ajatella enempää -

Leenalta tuli vielä 3 viestiä otsikolla Pyöreää ja littiä  1-3: Varsinainen sukka neulotaan LITTINÄ suorilla puikoilla tai pyöröllä. Koko ajan vain käännät neuloessa tuota littiä työtä ja aina syntyy kerros sukan molemmille puolille. Aina työn kääntämisen jälkeen alkaa uusi ROW
Siis, pyöreänä tehtävän suun neulomisen jälkeen ei sukkaa voi sovittaa jalkaan, ellei puikkoa vedä pois..  


Minä illansuussa:  Hävettää, hävettää! Mutta onneksi sentään hoksottimeni toimivat ennen näitä viimeisiä mailejasi. Nyt ymmärrän senkin miksi hehkutit niin kauheasti Lillin versiota. Minä kun luulin että sinä lempeästi "piikittelet" luomustani. Kun juuri olin tehnyt ne Angry-lapaset onteloneuleena ympyränä en edes pysähtynyt sen asian eteen etteivät mallisi sukat olisi muuta kuin tuplaontelot!!!!!!!!!!!!!!!!!!Hauskaa, nyt vasta minua alkaa oikein naurattaa, melkein itkettää se sinun vaivannäkösi. Enköhän nyt osaa tehdä doublet tuplana vaikka kuinka päin!Kiitos, kiitos leenanen näistä ihanista naurun ja tuskan hetkistä.
Ihmettelinkin jossain vaiheessa jonkun mallisi mukaan neulomaa kuvaa kun hän näytti nurjalta puolelta sitä värien yhtymäkohtaa. Mielsin että se on varmaankin neulottu väärin!!!!!!!!!!!!!Ha, ha

Minä: seuraavana päivänä: Olen tässä hieman sulatellut tekemisiäni. Sanotaan, että hölmöydelle on helppo nauraa, mutta tässä tapauksessa se otti kyllä koville! Olen vallan järkyttynyt, mutta hyrähdellyt itsekseni ” …mutta polkuni päähän mä taivallan tällä moukan tuurilla ….”
Ja pitäähän elämässä hauskaa olla. Tulihan hieman uudistettua noita aivosolujani! Taitavat olla nuo sukkani ainoat laatuaan, mutta ne ovat IHANAT jalassa. Siitä kiitos sinulle. ...........
Onneksi tuo sukissa käyttämäni lanka on niin ohutta että tuplanakaan ne eivät ole liian paksut.



Mietinpä tuossa toivuttuani järkytyksestäni, että minusta olisi varmaan tullut hyvä poliitikko kun ajan vain silmät ummessa omaa asiaani enkä vaivaudu kuuntelemaan toisten neuvoja!


Suosittelen lämpimästi Dublefun:ien neulomista kaikille! Kirjan kuvat ja ohjeet ovat aivan selviä kun vain ymmärtää sen että oikeat Dublefunit ovat yksinkertaiset sukan suuta lukuunottamatta, Ne on siis neulottava LITTINÄ niinkuin Leena neuvoi!


Alla vielä kuva näistä hauskoista sukista saajansa jalassa:






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti