3.3.2013

Hullut neidot!

Nuoremman tyttären kanssa tehtiin 5-vuotissuunnitelmaa vuonna 2010. Yhtä lukuunottamatta on kaikki silloin suunnitelut nyt neulottu, Sen yhden kanssa nyt sitten onkin tenkkapoota.


Kyse on Kaffe Fassettin Foolis Virgins- mallista. Mallin lankaa, Rowanin Cotton Glace'sta ei löydy enää kuin pari värisävyä jotka mallissa mainitaan. Mallin mukaan langan tiheys pitäisi olla 23s ja 28 keroosta/10sm. Floricastahan mallia aikoinaan suunniteltiin, mutta kun kaikkia värisävyjä ei löytynyt, aloin etsiä toista lankaa tilalle. Pitkän etsimisen jälkeen löysinkin Filatura di Crosan Zara-langan. Vyötteessä sanotaan tiheyden olevan 3½-4 numeron puikoilla 23 s. ja 31 kerrosta 10 senttimetrillä. Lanka on "100% Lana Extra fine Merino superwash ja sävyjäkin tuntui löytyvän. Sävyjä piti haalia useammastakin  nettikaupasta.

Tein mallitilkun kirjoneuleella ja sain tiheydeksi 24s/10sm:llä. Aloittaessani sitten syvennyin itse malliin ja ihmettelin aloitussilmukkamäärää. Mallin kooksi ilmoitetaan :"One size to fit up to 102cm (40iin) bust/chest Finished measurement at underarm 112cm (52in)." (52in x 2.54"=132sm) Tyttären rinnanympärys on 105sm. No muutama sentti sinne tai tänne. Mallihan on sellainen ettei sen silmukkamääriä voida lisätä taikka vähentää. Aloin luoda silmukoita ja ihmettelin niiden määrää. Ensin takakappaleeseen luotiin 140s ja reunuksen jälkeen vielä lisättiin 12 silmukkaa. Aloin laskeskella, jos 23s=10sm on 152s=66sm  2x66sm = 132sm. Minä vaan luotin malliin ja ajattelin itsekseni, että onhan sen niin moni neulonut että jospa kirjoneule/intarsia vetääkin sitä myöhemmin kapeammaksi. Toisaalta mallin hihoissa ei ole muotoiluja vaan ne istutetaan etu- ja takakappaleiden sivusaumaan, mikä vaatii hieman leveämmän miehustan. No lohduttelut sikseen. Liian leveähän siitä tuli. Julmetun iso sanoisin. Lueskelin sitten Ravelryssä toisten neulomia " Hulluja neitoja" Isojahan toistenkin neuleet olivat ja jokunen jättänyt neulomisen kesken niinkuin minäkin nyt soviteltuani sitä tyttärelle.


               

Kahden viikon uuttera neulominen meni hukkaan! Tekisinkö siitä nukelle vuorillisen peiton, tyynynpäällisen tai "jotain muuta"? Se on tosi iso, 64sm leveä! Neitojen taustaväri pitäisi olla "Poppy" eli unikonpunainen ja se on ihan liian liilahtava. GRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR!

Mitä tästä opimme? Pitää olla aina vaan tarkempi, tarkempi ja tarkempi. Pitää tarkistaa mallin silmukkamäärät verrattuna tiheyteen ennen langan hankintaa. Onneksi tuo Zara ei ole kalliimmasta päästä ja hyvä lankahan se on mutta silti.

Nyt on sitten ollut uusi lanka haussa. On tosi vaikea löytää sopivan paksuista lankaa (26-27s/10sm), jossa on paljon värejä ja 4 ei liilahtavaa punaista värisävyä muiden vaikeiden sävyjen lisäksi.  


Olin jo viittä vaille valmis ostamaan Vuorelman Satakieltä. Siinä löytyy tarvittavat sävyt, mutta onneksi kaivoin kätköistäni jämiä ja tein niistä mallitilkun (alimmainen valko/oranssi), sillä tiheys 3½:n puikoilla on 30s/10sm ja neuleesta tulisi liian pieni! Puikkokokoa ei voi nostaa sillä silloin neuleesta tulisi liian harva.  Floricasta minulta puuttuu kaikki neljä punaista sävyä, mutta ajattelin että Satakielen punaiset saattaisivat sen kanssa sopia yhteen. Tiedä häntä? Pakko varmaan on jollain tasolla edetä siten, että on käytettävä eri valmistajien lankoja. Florican tiheydeksi saattaisi 3,75 puikoilla tulla tuo vaadittava tiheys. Vinkkejäkin otan mielellään vastaan, kiitos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti