14.5.2022

Varpaista aloitettu, ToeUp sukka



 Varpaista varteen neulotut sukat ovat intohimoni monestakin syystä. Varsinkin kun pyöreällä eli  ranskalaisella kantapäällä (myös kiilakantapäällä)  neulottuna kantalapun reunasta ei tarvitse poimia silmukoita vaan sivut kiinnitetään kantalappua neulottaessa eikä kulmiin synny niitä ikäviä reikiä. Langanjämät saa helpommin kulutettua loppuun kun vartta voi tehdä sen mukaan kuin lankoja riittää. 

Ainoa miinus on ollut hahmottaa kantapään aloituskohta. K.o. tavan ohjeet ovat sidottuja määrätyn paksuisiin ja määrätyn silmukka- ja kerrostiheyden  omaaviin lankoihin ja harvoin oma neulontakäsiala osuu eri mallien kanssa yhteen. 

Niinpä tein taulukkolaskentaan pohjan, josta muutaman perustiedon syötettyään saa kantapään aloituskohdan ja lisäyskerrokset helposti käyttöönsä. Jalkaterän koko perustuu laskelmassa 0,63 kertoimeen.

Olen yrittänyt innostaa ohjelmointia opiskelevaa pojanpoikaani tekemään asiasta oikein ohjelman, jota voisi jakaa halukkaille. Saapa nähdä toteutuuko toive!

Sukan kärkialoituksen olen tähän asti neulonut sädekärkenä, koska mielestäni 2 x 8 tai 12 silmukalla Judys Magic Cast On menetelmällä aloitettuun nauhakärkeen jää ne "hiirenkorvat" joista en pidä!

Tässä päivänä muutamana istuin tuolissani neuloen ja katseeni kiinnittyi jalassani oleviin sukkiin, joissa oli leveä nauhakavennus muttei niitä hiirenkorvia. Kaivoin esille mallin, jolla olin ko. sukat neulonut. Nancy Bush'in malli Kensington löytyy Ravelrystäkin. Malli on aloitettu varresta ja kärkikavennuksena on nauhakavennus, jossa 8 viimeistä silmukkaa neuvotaan silmukoimaan nauhat vastakkain ja kärkeen muodostuu kaunis yhtenäinen nauha. Olen itsekin joissain lapasissa silmukoinut kärjen silmukat tuolla tavalla. 

Nyt kuitenkin heräsi ajatus etteikö kärkeä voisi myös aloittaa kuten se mallissa oli päätelty. Monen kokeilun tuloksena oivalsin sen. 



JMCO:n aloituksella luodaan 2 x 4s. 





Nuo 2 xs 4 silmukkaa - puikon keskellä - muodostavat nauhan ja niiden ulkopuolelle, molemmin puolin lisätään silmukoita  (4 per krs) joka kerros, kunnes n. puolet halutusta silmukkamäärästä on puikoilla. 

Silmukat  Lisään - ennen nauhasilmukoita oikealle kääntyvällä ja jälkeen vasemmalle kääntyvällä - langankierrolla, jotka seuraavalla kerroksella neulotaan kiertäen oikein yhteen.



Tässä vaiheessa silmukat jaetaan niin, että nauhasilmukat jäävät ulkoreunoihin missä ne normaalisti ovatkin. 





Tämän jälkeen silmukoita lisätään joka toinen kerros (tai 3. krs) kunnes tarvittava silmukkamäärä on puikoilla. 

Ravelrystä löytyy useita eri langoilla neulomiani kärjestä aloitettuja sukkia.





2 kommenttia:

  1. Kantapään aloituskohta on just se ongelmakohta kun lanka/puikot ei kohtaa ohjetta. Arrgh. Laskento on aina ollut käsittämätön asia joten ehkä sinunkaan laskutoimituksista ei ole apua. Sinnittelen ja kokeilun sekä purkamisen kautta saan aloituksen ehkä oikeaan kohtaan, tai sitten en. Tuo nauha-aloitus täytyy kyllä kokeilla, tulisi siistimmät kärjet. Hiirenkorvilta kyllä olen välttynyt mutta lisäyksen ei niin kivasti asetu.

    VastaaPoista
  2. Jo kirjoitettu kommentti hävis. Siis kantapään aloituskohta on aina ongelma ja tuo nauha-aloitus tarviikin kokeilla.

    VastaaPoista